søndag den 27. november 2011

Lav dine egne stearinlys

Del op i farver
Sortér stumperne i farver. Fjern så meget I kan af de sorte væger. Resten kan fiskes op, når massen er smeltet. Når vandbadet er varmt, smeltes lysestumperne. Massen må ikke koge. 

Du skal bruge 
• Gryde til vandbad.
• Konservesdåse el. lign. til at smelte stearin i, fx et specielt smeltekar købt til formålet eller en lille aflagt kasserolle med hældetud og langt skaft. Pas på med den varme lysmasse. Hav gerne en voksen i nærheden til at hjælpe de første gange.
• Væger.
• Støbeforme.
• Kødpinde, strikkepinde, tandstikker, hæklenåle eller lignende til at holde vægen på plads.
• Stearinstumper eller færdigkøbt stearinmasse.

Lange lys er lidt krævende
Vil I støbe lange lys, skal i bruge et højt kar, som svarer til den længde, I ønsker lys i. At støbe de lange lys er en sværere og tidskrævende øvelse, så begynd med at lave lys i forme, så I får erfaring med lysmassen. 

Gør formene klar
Mens stearinmassen smelter, kan I gøre formene klar. Klip eller skær et lille hul i bunden af formen og træk vægen igennem. Sæt vægen fast med tape og klip den af i passende længde.

Husk at efterfylde med stearin
Hvis I støber i et kar, kan vægen hvile på bunden, når I hælder massen i. Bind den anden ende om en kødnål eller en strikkepind, og lad den hvile på formens kant. Når massen størkner, vil der dannes en fordybning omkring vægen, som skal efterfyldes med en ny lille portion stearin. Køl lyset af og fjern det fra formen.

Ideer til støbeforme 

 
  

Har du ikke færdige forme, så prøv at støbe i tomme chipsdåser, mælkekartoner eller yoghurtbægre. Trekantede lys laves i engangstragte til olie fra tankstationen.

Lysmesterens tips
Lysmasse, væger, forme og pigmentfarve købes i hobbyforretninger. Færdige lys kan dekoreres med en specialfarve, der lægges på med pensel, en speciel tegnepen, der kan tegne på lyset, eller med små figurer, skåret ud af voksplader.

Duftlys og lys til haven
Duftlys laves ved at hælde et par dråber duftolie i stearinmassen, inden den hældes i forme. Lav udendørslys ved at støbe i tomme konservesdåser eller urtepotter (husk at proppe pottens afløbshul til). Fyld op med stearin og en kraftig væge.

Flotte stribede lys
Til stribede lys hældes et lag smeltet stearinmasse i formen. Lad tørre. Hæld et nyt farvet lag på og lad tørre. Fortsæt, til lyset har fået den ønskede højde.

3 kommentarer:

Clara Maria Larsen sagde ...

nice blog. smut forbi min blog og deltag i min give away, eller måske bare blive fast læser.. følger selvfølgelig din!
http://clarasfantasyworld.blogspot.com/

Dusty sagde ...

Hej sidder netop og leder efter et ted at købevoksplader, men kan kun inde et sparsomt udvalg i Panduro, kan du lokkes til at fortælle hvor du køber?
Mange hilsner
N.

Camilla sagde ...

Hønsering og æblekind: Det er meget forskelligt :-) Bl.a. panduro, og hobbybutikker, og nogle gange har føtex og sådan nogle ting også tingene.